As we wind on down the road. Foto: Christer Hedberg | christerhedberg.se © 2012 Christer. All rights reserved.

As we wind on down the road

”You guys enjoy your day now!”. Varje morgon får de glada orden från mannen som sopar trottoaren utanför lägenheten. Och det är inte bara oss han hejar på. Alla som passerar honom hejar han på med samma ord. Och man hör i hans röst att han verkligen menar det.

En av personerna jag velat träffa i New York är konstnären som gjort de fina mosaikerna på lyktstolparna i East Village. Efter lite googling hittar jag att konstnären heter Jim Power men kallas ”Mosaic Man” och att han tidvis tvingats leva som hemlös. Men hur hittar man honom?

Efter ett tag inser vi att mannen som varje morgon sopar vår gata och alltid har ett vänligt ord till oss är just Jim Power. Han bor dörr i dörr med oss tillsammans med sin hund Jessie Jane som vi klappat på varje morgon. Helt otroligt.

Jim visar sig vara exakt så trevlig och snäll som man kunde tro. Jim berättar om sina mosaiker och om hur borgmästare Giuliani beordrat att stolparna med hans mosaiker på skulle tas bort eftersom man ansåg att de var vandaliserade, men att folket i grannskapet stoppat dom. Femtio stolpar han man ta bort men fortfarande finns en hel del riktigt fina stolpar kvar i området som berättar områdets historia. Men Jim fortsätter sätta upp nya trots att han, enlig honom själv, är ”blind as a bat”.

När vi lämnar New York lovar vi honom att ta med en låda keramik från Sverige nästa gång vi kommer tillbaka.

As we wind on down the road. Foto: Christer Hedberg | christerhedberg.se

As we wind on down the road. Foto: Christer Hedberg | christerhedberg.se

As we wind on down the road. Foto: Christer Hedberg | christerhedberg.se


Se Etsys film om Jim